MmaNAa@2008
Bahan-bahan (roti jala):- Tepung gandum ........................1 kg
- Santan kelapa ............................1 biji / 400 ml
- Telur ayam ................................1 biji
- Garam ........................................1 sudu kecil
- Air ...............................................2 liter
- Pewarna kuning
- Kari daging, kari ikan, Bawang besar, bawang putih, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, halia, lada kering, ayam, daging, carot, kentang, garam, santan.
- Campur semua bahan-bahan tersebut sehingga rata.
- Blend semua adunan (tambahkan air jika terlalu pekat).
- Jala atas pan panas tanpa minyak.
- Rebus daging yang telah dipotong kecil/sederhana sehingga empuk.
- Tumiskan bawang dan lada kering yang telah dikisar halus, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis.
- Masukkan kari daging dan kari ikan.
- Masukkan tumisan (tumis darat) dalam rebusan daging.
- Masukkan ayam dan kentang yang telah dipotong sederhana.
- Masukkan santan.
- Masukkan carrot yang telah dipotong kecil.
- Masak sehingga mendidih.
- Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
- Sukatan di atas untuk 100 gulung roti jala.
- Roti jala boleh juga dimakan dengan rendang daging selain kari.
4 comments:
Sodap yer..korang punyer masakan nie membuatkan aku terliur jer hehehe..kalau umah korang dekat sure aku dah datang makan umah korang hari ini jugak...
:)..tak per. Kalau nak makan sangat, mai Manchester, nanti kami buatkan special untuk korang...
oii...pikir makan aje ker? mana blajonyer, nk tgk jugak.
heheheh ..itu adalah satu kelebihan bila buat PhD kat UK, beside study we also gain skills in cooking as difficulties to find food outside. harap bila balik malaysia nanti..teruskan hobby tersebut.
Post a Comment