Wednesday 18 June 2008

Asam Pedas Kepala Ikan Salmon

MaaNAa@2008

Bahan-bahan:

Lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, belacan, asam jawa, garam, gula, kepala ikan salmon.

Cara-cara:
  • Bawang dan lada kering, kunyit dan halia dikisar halus.
  • Tumis bahan yang dikisar dan belacan tadi sehingga masak.
  • Masukkan air (mengikut kepekatan yang disukai).
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Tambahkan air asam jawa.
  • Setelah mendidih, masukkan kepala ikan salmon.
  • Masukkan daun kesom.
  • Tunggu sehingga mendidih.
  • Sedia untuk dihidangkan.

4 comments:

Anonymous said...

Sodap yer..yum...yum. Kat sini susah laa nak dapat ikan...:((.

Ibnu Amin said...

So, kalau nak rasa, hampa berdua mai lah sini, tido semalam. insyaAllah kami boleh buat lagi best...:)

Shukor said...

amboii..terbelik mata ikan salmon tuu..agaknya dia terkejut bila ko campak dia dalam kuali kuutt.. anyway tahniah berjaya menMalaysiakan ikan salmon tersebut.

Anonymous said...

tak nampaklah bunga2 portmerion tu...kena kasi transparent sikit