Resipi istimewa daripada:
Lada kering, udang kering, bawang besar, bawang putih, daging, gula, garam, sayur sawi, telur ayam dan spaghetti .
Cara-caranya:
- Daging: direbus sampai empuk; hiris nipis; tumbuk lebih kurang daging bagi pecah2.
- Rebus spaghetti sehingga kembang (ikut arahan pada pek spaghetti lebih afdhal).
- Tumis bawang besar dan lada kering yang telah dikisar bersama bawang putih yang ditumbuk. Tumis sehingga lada masak.
- Campurkan air rebusan daging tadi sebanyak tahap kepekatan yang disukai.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih, masukkan sayur sawi, pecahkan telur ayam.
- Perlahankan api, masak hingga beberapa minit supaya rempah meresap sebati.
- Sedia untuk dihidangkan bersama spaghetti.
- Baca Bismillah sebelum makan...:)
Selamat mencuba!
Tips:
- Kalau nak pekat, boleh tambah dengan tepung jagung.
- Untuk lebih sedap, makan dengan pinggan Portmeirion...:)) Yang tak sedap pun jadi sedap.
1 comment:
gambar tu macam dah separuh makan aje...
lepas ni kena letak resepi2 yang lain..duduk di perantauan ni nak tak nak kena masak..so nak tak nak kena surf juge carik resepi...
-ude-
Post a Comment