Saturday 14 June 2008

Mee Bandung Muar Versi UK

Resipi istimewa daripada:
Mak Ngah (Cik Ani)
Kak Yati G.
Bahan-bahan:

Lada kering, udang kering, bawang besar, bawang putih, daging, gula, garam, sayur sawi, telur ayam dan spaghetti .

Cara-caranya:
  • Daging: direbus sampai empuk; hiris nipis; tumbuk lebih kurang daging bagi pecah2.
  • Rebus spaghetti sehingga kembang (ikut arahan pada pek spaghetti lebih afdhal).
  • Tumis bawang besar dan lada kering yang telah dikisar bersama bawang putih yang ditumbuk. Tumis sehingga lada masak.
  • Campurkan air rebusan daging tadi sebanyak tahap kepekatan yang disukai.
  • Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
  • Setelah mendidih, masukkan sayur sawi, pecahkan telur ayam.
  • Perlahankan api, masak hingga beberapa minit supaya rempah meresap sebati.
  • Sedia untuk dihidangkan bersama spaghetti.
  • Baca Bismillah sebelum makan...:)
Selamat mencuba!

Tips:
  • Kalau nak pekat, boleh tambah dengan tepung jagung.
  • Untuk lebih sedap, makan dengan pinggan Portmeirion...:)) Yang tak sedap pun jadi sedap.

1 comment:

Anonymous said...

gambar tu macam dah separuh makan aje...
lepas ni kena letak resepi2 yang lain..duduk di perantauan ni nak tak nak kena masak..so nak tak nak kena surf juge carik resepi...
-ude-