MaaNAa@2008

Lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, belacan, asam jawa, garam, gula, kepala ikan salmon.
Cara-cara:
- Bawang dan lada kering, kunyit dan halia dikisar halus.
- Tumis bahan yang dikisar dan belacan tadi sehingga masak.
- Masukkan air (mengikut kepekatan yang disukai).
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tambahkan air asam jawa.
- Setelah mendidih, masukkan kepala ikan salmon.
- Masukkan daun kesom.
- Tunggu sehingga mendidih.
- Sedia untuk dihidangkan.
4 comments:
Sodap yer..yum...yum. Kat sini susah laa nak dapat ikan...:((.
So, kalau nak rasa, hampa berdua mai lah sini, tido semalam. insyaAllah kami boleh buat lagi best...:)
amboii..terbelik mata ikan salmon tuu..agaknya dia terkejut bila ko campak dia dalam kuali kuutt.. anyway tahniah berjaya menMalaysiakan ikan salmon tersebut.
tak nampaklah bunga2 portmerion tu...kena kasi transparent sikit
Post a Comment