Monday 22 September 2008

Resipi Kek Carrot


Bahan-bahan:

  • Carrot ...................................6 batang (diparut)
  • Telur .....................................6 biji
  • Self-rising flour ................... 250gm
  • Gula kastor ..........................100gm {jika tiada, boleh guna gula pasir }
  • Gula merah ..........................110gm
  • Kismis ...................................100gm
  • Walnut ..................................100gm (dicincang)
  • Baking powder ....................1 sudu kecil
  • Bicarbonate soda .................1 sudu kecil
  • Vanilla flavour .....................1 sudu besar
  • Minyak makan ....................1 cawan

Cara memasak:
  • Pukul telur, gula kastor hingga kembang.
  • Tambah gula merah, minyak - pukul lagi.
  • Masukkan carrot, kismis, walnut, tepung self rising, vanilla flavour, bicarbonate,baking powder - gaul hingga sebati.
  • Masukkan adunan dalam loyang pembakar. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 degree celcius.

" Selamat Mencuba...."